Kända konståkare från Sverige

Home / Kända konståkare från Sverige - 26 januari, 2019 , by cameron

Sverige är ett land med mycket konståkning och vi har flera exempel på duktiga och välkända personer som sysslar med denna sport. Några exempel är Viktoria Helgesson, Angelika Pylkina samt Alexander ”Sasja” Majorov. Dessa idrottare är några av de bästa som Sverige har att erbjuda och de representerar vårt land på ett elegant och professionellt sätt via deras prestationer. Konståkning är en väldigt krävande sport som är svår att bemästra, därför börjar de flesta duktiga konståkarna redan i ung ålder. Det tar lång tid att komma upp på en hög nivå och då måste man börja redan som liten.

Viktoria Helgesson och systern Joshi

Viktoria Helgesson vann junior-SM mellan 1999 och 2006 och hon har även vunnit SM-guld åtta gånger. Även hennes lillasyster har vunnit junior-SM, fast tre gånger. Viktoria är i dag 30 år gammal och hon avslutade sin professionella karriär 2015. Hon är född i Tibro som är en liten ort i Sverige och har lyckats ta sig långt i sin karriär. Även hennes lillasyster avslutade karriären två år senare, 2017. Dessa systrar är verkligen skickliga och talangfulla och det är glädjande att ha sett dem representera Sverige i konståkning. Lillasystern Joshi Helgesson är idag 25 år gammal och avslutade därmed sin karriär relativt tidigt.

Angelika Pylkina och Alexander ”Sasja” Majorov

Angelika Pylkina tävlade i paråkning och hon gjorde detta ihop med hennes partner Niklas Hogner. De var de första svenska paret som tävlade ihop internationellt sedan 1962 och de placerade sig flera gånger på prispallen. 2005 vann de Nordic Championships i Norge. Detta par är verkligen något att beskåda inom sporten. Alexander ”Sasja” Majorov är en manlig konståkare som har tränat sedan han var fyra år gammal och han var den första svensken någonsin som vann en medalj i junior-VM. Han slutade trea i junior-VM i Sydkorea 2011. Som du säkert märker är Sverige ett land med många duktiga konståkare inom flera olika grenar.