Konståkningstävlingar i Sverige

Home / Konståkningstävlingar i Sverige - 10 januari, 2019 , by cameron

Sveriges första skridskoklubb bildades runt år 1850. Till en början var det uteslutande män som ägnade sig åt konståkningen, men kvinnorna började visa sig på isen under 1890-talet. Idag har konståkning blivit en stor sport i Sverige och Systrarna Joshi och Kristoffer Berntsson är några kända konståkare från Sverige.

Konståkningen är en av Sveriges 20 största idrotter och en av de som vuxit mest under 2000-talet. Detta har även återspeglat sig i intresset för tävlingar. En annan bidragande orsak är de internationella mästerskap som hållits i vårt avlånga land. Flera olika VM och EM har arrangerats i Sverige mellan åren 2008 – 2018.

Elitserien

Elitserie-säsongen 2018 och 2019 avgörs efter tio deltävlingar samt en final. Hälften av åkarna ställer upp i varje deltävling. Det innebär att på två deltävlingar, alltså en omgång, har alla deltagare tävlat. Vid varje tävlingstillfälle avgörs de två deltävlingar samtidigt, men i parallella ishallar. Det gör man för att skapa större nationella sammandrag.

I Elitserien tävlar både eliten för juniorer och seniorer. För de som ligger strax under eliten finns Morgondagarserien där ungdom 13 och ungdom 15 tävlar och satsar på en elitutveckling. Dessa två ligor fungerar som kval för SM/JSM och USM/RM. Konståkning är en populär tv-sport och elitserien streamas live online.

Sporten växer

I Västernorrland har konståkning gått upp som den enskilt största vintersporten bland tjejer. Sporten växer dessutom hela tiden, både i Västernorrland men även i landet som helhet. Det är främst tjejer som lockas i Västernorrland. För att dansa runt på isen under en tävling krävs styrka, kondition, explosivitet och balans.

För att komma dit måste man träna mycket. Det är inte ovanligt med upp emot tio, elva träningspass per vecka för en tonårig konståkare. Klubbarna i Västernorrland arrangerar regelbundet såväl tävlingar som populära isshower och skridskoskolor. Örnsköldsviks Konståkningsklubb är en väldigt aktiv klubb som arrangerar en populär stjärntävling vid namn Övikscupen.