Wrfsc https://wrfsc.org Wed, 10 Jan 2024 07:00:04 +0000 sv-SE hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.8.3 Rätt utrustning på isen https://wrfsc.org/ratt-utrustning-pa-isen/ Wed, 10 Jan 2024 04:00:00 +0000 https://wrfsc.org/?p=51 Härlig skridskoåkning en vacker vinterdag är något av det bästa som finns att uppleva i Sverige. Men med det kommer också risker och det är ytterst viktigt att ha med rätt utrustning. Så, vad är det man behöver ha med?

Utrustning för skridskoåkning

Du ska givetvis åka skridskor när isen är som tjockast. Den viktigaste utrustningen för att du ska kunna åka är förstås ett par skridskor i bra skick. Eftersom att hög kvalitet håller längre är tipset att investera i ett par riktigt bra skridskor. Du kan bland annat hitta något här där hockey och skridskor är helt i fokus. Webbutiken säljer all typ av utrustning till ishockey och produkterna kommer från marknadens ledande varumärken.

Trygg säkerhetsutrustning

På många platser i Sverige finns plogade skridskoslingor och ishockeyrinkar ute på sjöisarna. Om du är ute med barn är det här ett smidigare och framför allt tryggare alternativ än att bege dig ut på egen upptäcktsfärd. Eftersom du med ganska stor sannolikhet kan förvänta dig att isen är tillräckligt tjock och säker att åka på. Men det är ändå bra att ha med säkerhetsutrustning som isspikar, isdubbar, räddningslina och visselpipa. Och sist men inte minst, glöm inte att använda hjälm!

]]>
När man upplever spännings- och smärttillstånd i muskler https://wrfsc.org/nar-man-upplever-spannings-och-smarttillstand-i-muskler/ Fri, 10 Nov 2023 02:00:00 +0000 https://wrfsc.org/?p=48 Värk och smärta i musklerna kan ha många orsaker. En del besvär kan vara mer kroniska medan andra är tillfälliga och övergående. Oavsett anledningen och vilken typ av smärta du upplever finns hjälp och lindring att få. Du kan kontakta muskelcentrum.se för att få professionell naprapatbehandling.

Överbelastning av muskler

Du har med största sannolikhet hört att fysisk aktivitet och rörelse är bra för dig och kommer göra gott för din kropp. Ändå är det ibland just träningen som är orsaken till smärttillstånd i musklerna.

Tränar du mycket är det inte alls omöjligt att dina muskler har blivit överbelastade. Att vila i några dagar kan hjälpa, men ibland kan du behöva få hjälp med läkningen. Idrottsskador kan behöva behandlas för att de inte ska bli kroniska, eller dyka upp igen när du återigen går tillbaka till din träning/idrott.

Glöm inte prehab

Du har troligen koll på vad rehab innebär, men du behöver även tänka på prehab. Prehab innebär träning du behöver utföra i förebyggande syfte. Det kan exempelvis handla om att stärka upp muskelgrupper som annars är en svag länk i kroppen.

Genom att besöka en naprapat med goda kunskaper om idrottsskador kommer du att kunna få rådgivning och tips på prehab-övningar du kan utföra. Det minskar risken för att skador kommer tillbaka.

]]>
Från Game-Worn till Replica: NHL Tröjor för Supportrar https://wrfsc.org/fran-game-worn-till-replica-nhl-trojor-for-supportrar/ Fri, 26 May 2023 01:30:00 +0000 https://wrfsc.org/?p=32 NHL-tröjor är en viktig del av att visa upp sitt lagstöd och identifiera sig som en sann supporter. Men det finns många olika typer av tröjor att välja mellan, och det kan vara svårt att veta vilken som är rätt för dig. I denna artikel kommer vi att titta på de olika typerna av NHL-tröjor som finns tillgängliga för supportrar.

Replica-tröjor

Replica-tröjor är den vanligaste typen av NHL-tröja som säljs till supportrar. Dessa tröjor är gjorda av billigare material än de officiella Game-Worn-tröjorna som spelarna använder på isen. De är vanligtvis tillverkade av polyester och har tryckta logotyper och nummer.

Replica-tröjor finns i olika kvaliteter, från de billigaste som kan hittas på marknadsplatser till licensierade replikor som säljs på officiella NHL-butiker. Priset varierar beroende på kvalitet och licens, men vanligtvis kostar en Replica-tröja mellan 500-1500 kr.

Premier-tröjor

Premier-tröjor är en högre kvalitet på NHL-replikat. De är gjorda av bättre material och har vanligtvis broderade logotyper och nummer istället för tryckta. Premier-tröjor kostar vanligtvis mellan 1500-3000 kr, beroende på licens och detaljer.

Game-Worn-tröjor

Game-Worn-tröjor är de tröjor som spelarna faktiskt använder på isen. Dessa tröjor säljs vanligtvis på auktioner eller specialbutiker och kostar oftast tusentals kronor. De är gjorda av högkvalitativa material och har broderade logotyper och nummer, precis som Premier-tröjor.

Att äga en Game-Worn-tröja är en stor ära och det är vanligtvis endast samlare eller riktigt dedikerade fans som investerar i dessa tröjor.

Vad du bör tänka på när du köper en NHL-tröja

När du köper en NHL-tröja är det viktigt att tänka på vilken typ av tröja du vill ha och vad du är villig att spendera. Replica-tröjor är det billigaste alternativet, men de är också av lägre kvalitet än Premier- och Game-Worn-tröjor.

Om du vill ha en tröja av högre kvalitet och med fler detaljer, bör du överväga att köpa en Premier-tröja. Om du däremot vill ha den mest autentiska tröjan och är villig att betala tusentals kronor för den, kan du leta efter en Game-Worn-tröja.

Tänk också på att köpa från en pålitlig säljare som säljer licensierade NHL-produkter. Det finns många förfalskningar och piratkopior på marknaden som inte bara är olagliga utan också kan vara av sämre kvalitet och inte hålla lika länge som äkta NHL-produkter.

En annan faktor att överväga är storleken på tröjan. NHL-tröjor är vanligtvis större än vanliga kläder, så det kan vara bra att prova på en tröja innan du köper den, eller se till att du känner till din storlek innan du gör din beställning online.

När du väl har din NHL-tröja är det viktigt att ta hand om den på rätt sätt. Följ alltid tvättråden på etiketten och undvik att använda blekmedel eller torktumlare, eftersom detta kan skada tröjan och förstöra dess detaljer.

Nu när du har en bättre förståelse för de olika typerna av NHL-tröjor som finns tillgängliga för supportrar, kan du fatta ett mer informerat beslut om vilken typ av tröja som passar dig bäst. Oavsett vilken typ du väljer, kommer en NHL-tröja att vara en stolt symbol för ditt lagstöd och en fantastisk souvenir att ha i din samling.

]]>
Bra smink för dig som konståkare https://wrfsc.org/bra-smink-for-dig-som-konstakare/ Fri, 26 May 2023 03:00:00 +0000 https://wrfsc.org/?p=41 Det här med att hitta bra smink som verkligen sitter kan vara en utmaning för den bästa av oss. Eftersom vi har olika hudtyper och aktivitetsnivåer har vi också olika krav på att sminket ska sitta på plats. För en del av oss är utmaningen ännu lite större.

Smink som vårdar ansiktet

I en perfekt värld tar ditt smink även hand om din hud. Särskilt när vi spenderar timmar i kalla ishallar. Kylan är nämligen en utmaning för ansiktets känsliga hud. Det är lätt hänt att huden blir torr och fnasig, eller att den rodnar och blir stram.

När du sedan lägger smink ovanpå kan det bli ännu mer påfrestande för ansiktet. Därför är det viktigt att välja både hudvård och smink med det här i åtanke. Är du noggrann med din ansiktsvård kan det hjälpa sminket att sitta bättre. Som tur är kan du enkelt handla online och hitta både ansiktsvård och smink på ett och samma ställe.

Du kan välja bland högkvalitativa märken som kombinerar smink med hudvård, både som enskilda serier och i kombinerade produkter. På så vis kan du ta väl hand om ditt ansikte och samtidigt se strålande ut på isen.

]]>
Konståkningsdomarnas inflytande: Hur påverkar det tävlingar? https://wrfsc.org/konstakningsdomarnas-inflytande-hur-paverkar-det-tavlingar/ Tue, 18 Apr 2023 11:51:42 +0000 https://wrfsc.org/?p=44 Konståkning är en sport som involverar teknisk skicklighet, konstnärlig prestation och bedömning från domare. Bedömningssystemet är en viktig del av tävlingsprocessen och domarnas beslut kan ofta väcka debatt. Detta har resulterat i ett ökat fokus på domarnas inflytande och hur det påverkar tävlingar.

I konståkning bedöms åkarnas prestationer utifrån olika kriterier som teknisk svårighetsgrad, prestation, konstnärlig tolkning och presentation. Domarna ger poäng för varje kriterium och resultatet bestäms genom att man summerar poängen. Domarna utgör alltså en viktig del i tävlingarna och deras beslut kan ha stor påverkan på resultatet.

Domarna är ofta personer med erfarenhet från konståkningsvärlden, såsom före detta åkare, tränare och andra experter. De är noga utbildade för att kunna bedöma åkarnas prestationer på ett rättvist sätt. Men trots detta kan deras beslut ibland ifrågasättas av både publik och åkare.

Ett exempel på domarnas inflytande på tävlingar är när de ger poäng för teknisk svårighetsgrad. Vissa tekniska moment är mer avancerade än andra och kräver mer träning och erfarenhet för att utföras korrekt. Domarna ger poäng för hur bra åkaren utför momentet och bedömer också om åkaren har utfört momentet på ett rättvist sätt. Detta kan skapa problem eftersom vissa domare kanske bedömer tekniska moment annorlunda än andra.

Domarnas inflytande kan också påverka åkarnas strategi inför tävlingar. Eftersom vissa moment ger högre poäng än andra kan åkarna försöka inkludera fler av de mer svårbedömda momenten i sina program för att få högre poäng. Detta kan leda till att åkarna fokuserar mer på tekniska moment än på konstnärlig prestation, vilket kan påverka sportens utveckling.

Trots de utmaningar som domarnas inflytande kan skapa i konståkning, är det också viktigt att komma ihåg att domarna är där för att säkerställa att tävlingen är rättvis och korrekt bedömd. Utan deras expertis och bedömning skulle det vara svårt att avgöra vilken åkare som förtjänar att vinna tävlingen.

I slutändan är det upp till domarna att bedöma åkarnas prestationer och deras beslut kan aldrig helt elimineras från tävlingarna. Men genom att fortsätta utbilda domarna och se till att bedömningssystemet är tydligt och rättvist kan man minimera eventuella problem och göra konståkningstävlingar ännu mer spännande och underhållande för både åskådare och åkare.

För att minska risken för felbedömningar och påverkan från domarna har det internationella konståkningsförbundet (ISU) introducerat flera förändringar i bedömningssystemet under årens lopp. Bland annat har man infört möjligheten för åkarna att utmana domarnas beslut och få en andra bedömning av sin prestation. Detta har ökat transparensen i bedömningssystemet och minskat risken för felbedömningar.

En annan förändring som har introducerats är att domarna inte längre har möjlighet att kommunicera med varandra under tävlingen. Detta förhindrar att domarna påverkar varandra och minskar risken för att någon domare följer efter de övriga utan att göra en egen bedömning.

Trots dessa förändringar är det svårt att helt eliminera risken för felbedömningar och domarnas inflytande på tävlingarna. Det är dock viktigt att komma ihåg att bedömningssystemet är en nödvändig del av konståkning och att domarna har en viktig roll att spela i tävlingsprocessen.

Slutligen är det viktigt att notera att domarnas beslut inte alltid är de mest populära bland åskådare och fans. Men det är också en del av sporten att acceptera och respektera domarnas beslut, oavsett om man håller med dem eller inte. Konståkningstävlingar är en kombination av teknisk skicklighet, konstnärlig prestation och bedömning, och utan domarnas expertis skulle sporten inte vara vad den är idag.

]]>
Kända konståkare från Sverige https://wrfsc.org/kanda-konstakare-fran-sverige/ Sat, 26 Jan 2019 12:31:12 +0000 https://wrfsc.org/?p=11 Sverige är ett land med mycket konståkning och vi har flera exempel på duktiga och välkända personer som sysslar med denna sport. Några exempel är Viktoria Helgesson, Angelika Pylkina samt Alexander ”Sasja” Majorov.

Dessa idrottare är några av de bästa som Sverige har att erbjuda och de representerar vårt land på ett elegant och professionellt sätt via deras prestationer. Konståkning är en väldigt krävande sport som är svår att bemästra, därför börjar de flesta duktiga konståkarna redan i ung ålder. Det tar lång tid att komma upp på en hög nivå och då måste man börja redan som liten.

Viktoria Helgesson och systern Joshi

Viktoria Helgesson vann junior-SM mellan 1999 och 2006 och hon har även vunnit SM-guld åtta gånger. Även hennes lillasyster har vunnit junior-SM, fast tre gånger. Viktoria är i dag 30 år gammal och hon avslutade sin professionella karriär 2015. Hon är född i Tibro som är en liten ort i Sverige och har lyckats ta sig långt i sin karriär. Även hennes lillasyster avslutade karriären två år senare, 2017. Dessa systrar är verkligen skickliga och talangfulla och det är glädjande att ha sett dem representera Sverige i konståkning. Lillasystern Joshi Helgesson är idag 25 år gammal och avslutade därmed sin karriär relativt tidigt.

Angelika Pylkina och Alexander ”Sasja” Majorov

Angelika Pylkina tävlade i paråkning och hon gjorde detta ihop med hennes partner Niklas Hogner. De var de första svenska paret som tävlade ihop internationellt sedan 1962 och de placerade sig flera gånger på prispallen. 2005 vann de Nordic Championships i Norge. Detta par är verkligen något att beskåda inom sporten. Alexander ”Sasja” Majorov är en manlig konståkare som har tränat sedan han var fyra år gammal och han var den första svensken någonsin som vann en medalj i junior-VM. Han slutade trea i junior-VM i Sydkorea 2011. Som du säkert märker är Sverige ett land med många duktiga konståkare inom flera olika grenar.

]]>
Konståkningstävlingar i Sverige https://wrfsc.org/konstakningstavlingar-i-sverige/ Thu, 10 Jan 2019 12:23:11 +0000 https://wrfsc.org/?p=9 Sveriges första skridskoklubb bildades runt år 1850. Till en början var det uteslutande män som ägnade sig åt konståkningen, men kvinnorna började visa sig på isen under 1890-talet.

Idag har konståkning blivit en stor sport i Sverige och Systrarna Joshi och Kristoffer Berntsson är några kända konståkare från Sverige. Konståkningen är en av Sveriges 20 största idrotter och en av de som vuxit mest under 2000-talet. Detta har även återspeglat sig i intresset för tävlingar. En annan bidragande orsak är de internationella mästerskap som hållits i vårt avlånga land. Flera olika VM och EM har arrangerats i Sverige mellan åren 2008 – 2018.

Elitserien

Elitserie-säsongen 2018 och 2019 avgörs efter tio deltävlingar samt en final. Hälften av åkarna ställer upp i varje deltävling. Det innebär att på två deltävlingar, alltså en omgång, har alla deltagare tävlat. Vid varje tävlingstillfälle avgörs de två deltävlingar samtidigt, men i parallella ishallar. Det gör man för att skapa större nationella sammandrag. I Elitserien tävlar både eliten för juniorer och seniorer. För de som ligger strax under eliten finns Morgondagarserien där ungdom 13 och ungdom 15 tävlar och satsar på en elitutveckling. Dessa två ligor fungerar som kval för SM/JSM och USM/RM. Konståkning är en populär tv-sport och elitserien streamas live online.

Sporten växer

I Västernorrland har konståkning gått upp som den enskilt största vintersporten bland tjejer. Sporten växer dessutom hela tiden, både i Västernorrland men även i landet som helhet. Det är främst tjejer som lockas i Västernorrland. För att dansa runt på isen under en tävling krävs styrka, kondition, explosivitet och balans. För att komma dit måste man träna mycket. Det är inte ovanligt med upp emot tio, elva träningspass per vecka för en tonårig konståkare. Klubbarna i Västernorrland arrangerar regelbundet såväl tävlingar som populära isshower och skridskoskolor. Örnsköldsviks Konståkningsklubb är en väldigt aktiv klubb som arrangerar en populär stjärntävling vid namn Övikscupen.

]]>
Nancy Kerrigan och Tonya Harding https://wrfsc.org/nancy-kerrigan-och-tonya-harding/ Mon, 07 Jan 2019 12:44:10 +0000 https://wrfsc.org/?p=20 Nancy Kerrigan och Tonya Harding är två före detta konståkare som hamnade i medial uppmärksamhet på grund av en misshandel. Tonya Hardings exmake slog Nancy Kerrigan i ena knät, förmodligen för att förhindra henne att tävla mot Tonya Harding.

Händelsen kastar en skugga över dessa två idrottare eftersom de båda var väldigt duktiga inom sporten men på grund av all uppmärksamhet av händelsen minns vi dem inte för deras prestationer, utan för misshandeln och andra tråkigheter. Tonya Harding levde ett struligt liv och det har till och med gjorts en film om henne. Hennes mor var väldigt sträng och kontrollerande.

Tonya Harding

Tonya Harding hade en lovande karriär inom konståkningen men hennes personliga liv kom emellan flertalet gånger. Hon fick sin titel fråntagen vid nationella mästerskapen 1994 på grund av misshandeln mot konkurrenten Nancy Kerrigan. Samma år ställde de båda konståkarna upp i VM och Nancy Kerrigan vann silver. Tonya Harding kom in på åttonde plats, vilket tog väldigt hårt på henne. Hon gick upp i vikt och 2002 började hon med kändisboxning där hon vann flera matcher. Harding har verkligen levt ett annorlunda liv jämfört med många andra. Hon hade mycket talang inom idrott överlag men hennes personliga problem ställde alltid till det för henne.

Sammanfattning

Tonya Harding och Nancy Kerrigan var rivaler inom konståkningen men deras prestationer överskuggas av negativa händelser och vi minns dem snarare på grund av misshandeln av Nancy Kerrigan som fick ena knät sönderslaget inför en tävling. Tonya Harding levde ett struligt liv, vilket finns dokumenterat i en nylanserad film som heter ”I, Tonya”. Harding har levt ett minst sagt händelserikt liv och hennes stränga mor påverkade henne mycket under hennes uppväxt. Hon blev ofta misshandlad av mamman och även av hennes före detta make. Margot Robbie spelar huvudrollen i filmen där många av händelserna framgår i en filmatiserad version av hennes liv.

]]>
Vidare läsning https://wrfsc.org/vidare-lasning/ Fri, 04 Jan 2019 12:21:03 +0000 https://wrfsc.org/?page_id=7 Konståkning https://wrfsc.org/konstakning/ Fri, 04 Jan 2019 12:20:39 +0000 https://wrfsc.org/?page_id=5 Konståkningen har utvecklats från att vara ett sätt att ta sig runt på, till att vara en konstform. Sporten kräver styrka och kroppskontroll, men även elegans. Det finns olika typer av konståkning och flera olika sätt att åka på. Konståkningen kan ske både individuellt, i par och i grupp. De flesta konståkare börjar individuellt för att träna upp sin färdighet. När killar är unga har de i regel inte förmågan att utföra lyft, därför börjar man oftast att åka i par senare i livet. Idag är konståkning en av de äldsta grenarna inom de olympiska vinterspelen och är även en av de populäraste, fördjupning i sport och organisationer finns på idrott.nu.

Skridskon

Skidskorna som används för konståkning är lik en känga med ett stadigt skaft. Det är viktigt att de är stadiga då vristen måste hållas rak. Även snörningen är viktig då foten ska hållas i en naturlig ställning, samtidigt som det ska vara bekvämt. För att få det både stabilt och bekvämt drar man åt extra mycket i mitten, men låter snörningen vara lite lösare i början och i slutet av skridskon. Skridskoskenan har dobbar längst fram som grävs ner i isen, för att underlätta vid vissa hopp. Vilken typ av skridsko man har skiljer sig beroende på vad för typ av konståkning som utförs.

Kläder

För att inte frysa på isen kan man till en början ha minst tre lager kläder. På så sätt kan man klä av sig om det skulle bli för varmt. Kläderna ska vara åtsittande för att åkningen inte ska bli klumpig, men även för att framhäva rörelserna på ett elegant och korrekt sätt. Vantar är viktigt att ha både för att hålla värmen, men även för att skydda händer och fingrar vid fall. Skridskoöverdrag har man möjlighet att välja om man skulle vilja skydda sina skridskor från repor. När man tränar är det vanligt att man använder hjälm i rätt storlek.Ett bra ställe att köpa kläder på är till exempel XXL.

]]>